joomplu:714

Nu har vi kommit ner till områdena vi besökte i januari 2003, nämligen Mekongdeltat och Saigon (Ho Chi Min-staden). I morse gick vi upp redan kl 05.30 för att en timme senare kliva ombord på en båt vid vårt boende som tog oss till den flytande marknaden utanför Can Tho. Vi åkte i ungefär en kvart på små bifloder innan vi kom fram till den flytande marknaden.

Vi åkte runt och sedan igenom marknaden som inte direkt är till för turister utan är en grossistmarknad där försäljarna köper in varor från småodlare på dagen som sedan säljs till restauranger eller småförsäljare på morgonen dagen efter. Vi såg ananas och vitkålshuvuden langas över till mindre båtar i många tiotal efter att priset förhandlats klart.

En sak slog oss efter ett tag, marknaden var mycket mindre i dag än för 15 år sedan. Dessutom var det mycket mindre fraktbåtar på Mekongfloden jämfört med förra gången. Linh berättade att det är mycket billigare i dag att köra varor på lastbil och handla med varor på land jämfört med att investera i en båt och åka runt på bifloderna och handla upp varor och sedan sälja på marknaden. Vägar har blivit bättre och broar har byggts.

Även Saigon har ändrats. Vi har förresten valt att benämna Ho Chi Min-staden Saigon, eftersom staden kallas det fortfarande av många i Vietnam. Det är många fler bilar bland motorcyklarna i trafiken, höghusen är fler och byggnaderna mer moderna. Kvällslivet upptäckte vi också är mer intensivt med många pubar och blinkade skyltar som definitivt inte fanns för 15 år sedan.

Vi lade till ett nytt land i vår lista över länder där vi ätit på McDonalds. Den lokala specialiteten McRoyal inmundigades till lunch tillsammans med gratis dipsåser som till exempel chilisås med vitlök. McDonalds fanns inte i Vietnam för 15 år sedan. I dag finns ungefär sex restauranger i Saigon och den första i Hanoi öppnade i lördags!