joomplu:714

I går flög vi tillbaka till Saigon på förmiddagen. När lunchen var avklarad var det dags för den sista gemensamma aktiviteten på resan, nämligen en rundtur till fots genom staden. Vi började med att besöka War Remnants Museum, ett museum som huvudsakligen berör USA:s krig i Vietnam närmare bestämt perioden från självständighetsförklaringen 1945 till amerikanerna drog sig tillbaka 1975 och ett enat Vietnam bildades. Museet visar främst krigets otäckheter ut Vietnams perspektiv och de grymheter amerikanerna genomförde. Vi konstaterade att mycket hade ändrats i museet sedan vi var här 2003, bland annat fler våningar och fler fotografier. Dessutom hade de målat om utställningens alla amerikanska stridsvagnar, flygplan och kanoner.

Vi vandrade förbi några platser till, bland annat Självständighetspalatset och huvudpostkontoret. Det senare var också ett återbesök och en reflektion vi gjorde var att det var mycket mer turister där nu än 2003. Vi bröt upp den gemensamma rundturen den stora marknaden Ben Thanh och på väg tillbaka till hotellet blev jag och Niclas tillfrågade om vi ville bli intervjuade av några grupper som övade engelska. Det tackade vi ja till och blev sittande i närmare en timme och svarade på frågor om Sverige. Det var mycket intressant.

Senare på kvällen hade vi en gemensam middag där vi hade avtackning av vår reseledare Linh där alla i gruppen med egna ord tackade Linh för hur han guidat oss genom Vietnam. Hans guidning har varit faktamässig med historiska händelser och platser, men han har också förklarat hur det var och är att leva i Vietnam, både politiskt och hur vardagen ter sig för många. Dessutom har att berättat många historier om sig själv och hans familj som betytt mycket för oss.