joomplu:714

På fredagsmorgonen vaknade vi bokstavligen med tuppen vid soluppgången. Efter frukosten packade vi oss in i de små öppna långsmala flodbåtarna och fortsatte ner längs Nam Ou. Vi hoppade av båtarna efter en liten stund för en två timmar lång vandring på smala stigar genom skogen. Skogen växlade karaktär från mestadels bambu till områden med bananträd och hundraåriga gigantiska regnskogsträd. Vi fick lära oss mycket om vad man kunde använda olika växter till av vår lokale guide Mr. Ping.

Efter lunchen fortsatte vi med båtarna till den lite större byn Muang Ngoi, där vi lämnade våra stora packningar i bykontoret. Det kommande dygnet skulle vi klara oss med det vi packat i våra små ryggsäckar. Vi vandrade längs småvägar och över risfält en knapp halvmil till den lilla byn Ban Na. Där blev vi inkvarterade på golvet hos två olika familjer.

Vi runt lite i byn tillsammans med Sone som berättade lite om byn. Vi stannade till ibland och tittade på något eller pratade med någon utanför deras hus. Det kändes lite som man kom och klampade in i privatlivet i byn kamerorna i högsta hugg. Lite knepigt men ändå intressant. På kvällen drack vi lite inhemskt risbrännvin med Ping som via Sone berättade lite om det amerikanska kriget på 60- och 70-talet. Om hur Ping som barn bodde med sin familj i en grotta i tre år för undvika bomberna och hur han sedan blev ivägskickad till Luang Prabang för att slippa bli värvad till Pathet Lao (kommuniströrelsen).

Lördagen vandrade vi hela förmiddagen via ytterligare en by innan vi kom tillbaka till Muang Ngoi för mat och en härlig dusch.