joomplu:714

I förmiddags gick hela gänget ut på stadsvandring i de gamla delarna av Luang Prabang. Vi började med muséet som tidigare var kungliga palatset innan monarkin upphörde och huvudstaden flyttade till Vientiane. I ett tempel på området fanns en Buddha-staty i rent guld som var tillverkad på Sri Lanka det första århundradet vår tideräkning och skänkt till Laos på 1200-talet. Annars var blandningen mellan gammalt och nytt slående i kungapalatset. Ceremoniella föremål från 1800-talet blandades med den sista kungens möbler i de privata rummen som var från 50- och 60-talen. Det var också tydligt att USA smörjde kungen med bilar och andra gåvor inför CIA:s krig mot kommunisterna.

Vi fortsatte sedan vår vandring genom staden som är ett UNESCO världsarv. Mycket av den gamla bebyggelsen är bevarad och vi besökte en av de äldsta som numera också är ett museum. Vi fortsatte via en fotoutställning till några tempel innan den fyra timmar lång promenaden var slut.

På kvällen åt vi på en restaurang vid Mekongfloden och tittade på solnedgången. Vi avslutade kvällen med en tur på nattmarknaden där vi köpte några souvenirer.