joomplu:714

Under vår resa i Kina så lärde vi oss förstås väldigt mycket om hur man reser och bor. Här försöker vi dela med oss av våra erfarenheter.

Boende

Här beskriver vi de ställen vi bodde på under resan i Kina tillsamman med lite kommentarer om vad vi tyckte.

Under hela resan (med ett undantag) bodde vi i dubbelrum med två separata sängar med dusch och toalett.

Peking

Shang Lin Hostel:  Stället ligger i Hutongerna ca 15 min promenad sydväst om Himmelska Fridens torg. Det är ett lugnt område med mycket lite biltrafik. Just lugnet var något vi reagerade på. Dock var rummen allt annat än ljudisolerade. Om någon gick eller pratade i korridoren utanför så hördes det in. Rummet var av ok standard med tanke på priset och utrustat med AC/luftvärmepump. Värme är något som behövs under den kallare tiden på året, eftersom huset inte verkade nämnvärt isolerat (som så många andra kinesiska hus). På morgonen fanns det inte något varmvatten, så duscha fick man med fördel göra på kvällen.

Trådlöst internet fanns i lobbyn (räckte inte till rummet vi hade) tillsammans med några datorer man kunde använda gratis. Personalen var vänliga och hjälpsamma och kunde hyfsad engelska. Servering fanns på hotellet och vi åt våra frukostar där, mest för att det var enkelt och att maten var helt ok. I närområdet fanns det gott om restauranger som serverade god och billig mat.

Red Wall Hotel: Hotellet ligger bara några hundra meter nordost om den förbjudna staden. Tvärgatan hotellet låg vid var ganska lugn, men bara 50 meter bort gick en genomfartsgata med ganska mycket trafik. Det positiva med det var att det var lätt att vinka till sig en taxi eller ta bussen. Hotellet hade god västerländsk standard som gott och väl skulle duga att bo på vid en tjänsteresa.

Uttag för internet fanns på rummet, dock inget trådlöst. Servicen var mycket god och matchade standarden på hotellet väl. Personalen vi kom i kontakt med pratade mycket bra engelska. Hotellet hade restaurang, men det enda vi åt där var en (dyr) frukost. Billig kinesisk frukost gick att hitta en minuts promenad till vänster ut från hotellet. Middag åt vi heller inte långt hotellet.

Chengdu

Fu De Hotel: Hotellet ligger några kvarter nordost om shoppingkvarteren i centrala Chengdu med en ganska stor ringled utanför. I och med att vi bodde på trettonde våningen var det tyst och lugnt. Standarden var av god västerländsk standard.

Uttag för internet fanns på rummet, dock inget trådlöst. Servicen var god, men bara ett fåtal av personalen i receptionen kunde engelska. Frukosten ingick och var genuint kinesisk med Sihuanstyrka. Vi åt inte något annat än frukost där.

Lijiang

Ancient Stone Bridge Inn: Som namnet antyder ligger stället vid den stora stenbron mitt i gamla stan. Rummet vi bodde i på andra våningen var allt annat än isolerat, vilket gjorde att man mycket väl hörde folk i gränden utanför. Många var ute sent på kvällarna, men det var lugnt på morgon fram till åttatiden ungefär. Det fanns varken värme- eller kylanläggning på rummet, dock fanns det en nerbäddad elektrisk värmedyna nerbäddad i sängen. Rumstemeraturen var ungefär densamma som yttertemperaturen. I början på november var det ca 12 grader på morgonen. Varmvatten fanns dygnet runt.

Internetuppkopplingen fungerade inte när vi var där, däremot fanns det svaga öppna trådlösa kopplingar som fungerade ibland. Runt omkring fanns det dock en hel del kaféer med trådlöst internet. Vi fick mycket bra hjälp av personalen som bokade bussbiljetter och förvarade vårt bagage gratis under tiden vi vandrade längs Tigersprångsklyftan. En i personalen kunde bra engelska medan de andra bara kunde några enstaka ord. Det fanns ingen möjlighet att äta där men det fanns mycket gott om restauranger i grannhusen med både kinesisk och västerländsk mat.

Tigersprångsklyftan

Tea Horse Inn: Ligger längs den övre vandringsleden längs Tigersprångsklyftan. Ett enkelt hostel med gemensam dusch och toalett i separat byggnad. Det var mycket fin utsikt över ravinen med de snöklädda bergstopparna i bakgrunden. Rummen hade ingen som helst värme, men däremot tjocka och varma täcken. Personalen var väldigt trevlig och var tillräckligt bra på engelska. God och billig mat serverades från köket.

Sean's Place: Ligger längs vägen vid ravinen. Det fanns olika kategorier rum, allt från enkla med gemensam dusch och toalett till rum med egen dusch och toalett. Vi tog ett nybyggt rum med AC/luftvärmepump, dusch, toalett och satellit-TV. De kunde hjälpa till med turförslag och guidning. Mycket god service och goda engelskakunskaper. Maten som serverades var god.

Kunming

Spring City Hotel: Hotellet ligger in på en bakgård mycket centralt i Kunming. Hotellet höll bra hotellstandard med enkelt rum. Uttag för internet fanns på rummet och flera öppna trådlösa nät gick att komma åt. Servicen var god, men bara ett fåtal av personalen i receptionen kunde engelska. Bra kinesisk frukost ingick i priset. I närheten av hotellet fanns det gott om restaurangen med god mat till en billig peng.

Yangshuo

7th Heaven Café and Hostel: Ligger centralt i Yangshuo bara 10 min promenad från busstationen. Bra standard med bra utsikt från balkongen. Rummet hade AC/luftvärmepump som vi inte behövde använda när vi var där i mitten av november.

Trådlöst internet ingick i rumspriset och dator fanns att tillgå i lobbyn/restaurangen. Personalen var mycket vänliga och serviceinriktade. Man kände sig verkligen välkommen varje gång man kom och gick. Det fanns en mycket serviceinriktad resebyrå i anslutning till hostelet som både hjälpte oss att ordna tågbiljetter och några guidade dagsturer i området runt Yangshuo. Restaurangen serverade god och prisvärd mat. Vi åt alla våra frukostar och några middagar och luncher där.

Hong Kong

Goodrich Hotel: Bra läge på Kowloon, bara ett kvarter från nattmarknaden på Temple Street. Hotellet höll god men enkel hotellstandard. Rummet var dock det minsta dubbelrum vi bott i. AC fanns och var välbehövligt.

Trådlös internetkoppling ingick. Service var vad man kunde förvänta sig på ett enkelt hotell. Personalen kunde mycket bra engelska. Ingen mat eller frukost kunde man få på hotellet, däremot fanns det gott om matställen överallt i området.

Sanya

Sanya Eagle Backpackers Hostel: Ligger på tolfte våningen i ett höghus vid Dadong Bay, några kilometer från Sanya centrum, bredvid en livligt trafikerad genomfartsled. Bara fem minuters promenad bort låg stranden. Trafikbullret hördes ganska bra in i rummet och var ganska störande på morgonen. Rummet var enkelt och städning fick man säga till om vid behov. AC fanns på rummet. I övrigt var det rent i gemensamma utrymmen.

Internet fanns i samlingsrummet bredvid lobbyn, både trådlöst och separat dator. Personalen var mycket vänliga och serviceinriktade och pratade bra engelska. De kunde hjälpa till att ordna många olika turer runt omkring Sanya. De lånade också ut strandutrustning såsom strandmadrass, volleybollar mm. Det fanns ingen servering, men utanför kunde man få billig kinesisk mat, inklusive frukost.