joomplu:714

I dag hyrde vi bil med chaufför och besökte en dryg handfull sevärdheter i området kring Tagbilaran i sydvästra Bohol. Vi började med att besöka ett minnesmonument från den gången då Magellan stiftade fred med Filippinerna. Direkt efter det åkte vi till en souvenirbutik. Det var lite knepigt, i alla fall för mig, att få den där riktiga köplusten innan vi egentligen sett något. Vi besökte den äldsta kyrkan på Bohol. Kyrkan, som var från början av 1600-talet, var byggd i korallsten.

Nästa anhalt var en smedja där de tillverkade knivar. Tänk att stå under ett tak och ha flera eldar igång för att hetta upp stål, och sedan smida och slipa det till knivblad, i 35 gradig värme. Helt otroligt! Vi köpte i alla fall några knivar av dem för mellan 15 och 20 kr.

Vi stannade till på ett ställe där de hade en apa och en lemur-liknande liten varelse som på engelska kallas tarsier. De hade ett slags större burar som man kunde gå in i. Den lilla apan, ca sex månader gammal fattade tycke för Susanne och började klättra och klänga på henne. Det dröjde inte länge förrän den satt i hennes famn. Vi blev sedan fotograferade tillsammans med en tarsier som var 10 år gammal.

Resan fortsatte sedan med båttur upp längs Loboc-floden till ett vattenfall och sedan till en restaurang med lunchbuffe. Det var höga kullar längs sidorna på floden med djungel och ett och annat hus längs sluttningarna.

Nästa anhalt på resan var Chocolate Hills, ett slags runda höga kullar, nästan halvklotformade, som låg utspridda över ett stort område. Den speciella formar har kullarna fått då de låg under havsytan och bildades av koraller. Det var helt enkelt stora korallrev, som numer var bevuxna. Under torrperioden, som startar nu, torkar all växtlighet på kullarna och de blir bruna. Därav namnet "chokladkullarna".

När vi kom tillbaka till hotellet svalkade vi av oss i en av poolerna på hotellet innan vi åt middag. I morgon ska vi åka ut till ett korallrev och snorkla.