joomplu:714

På måndagsmorgonen tog vi färjan till Port Ellen på Islay. Färjan tog ca 2 tim 20 min i underbart vackert väder. Under färden passerade vi de tre Islay-destillerierna som ligger längst åt sydost.

Vi skulle bo allra längst ut på den sydvästra spetsen på ön (Portnahaven), så vi passade på att besöka destillerierna som låg längs vägen. Först ut var Bowmore, som tyvärr inte tillverkade någon sprit just nu, pga dålig tillgång på vatten och underhåll av anläggningen. Guidningen var helt ok och provsmakning av hur många av deras sorter man ville. Efter Bowmore åkte vi till ett destilleri ingen av oss hade hört talas om: Kilchoman. Det visade sig att det var nystartat och att deras äldsta destillat var två år gammalt, ett år för lite för att få kallas whiskey.

Sista destilleriet på väg mot Mrs Aldridge utanför Portnahaven var Bruichladdich. Vi kom för sent för att gå en guidad tur, men smaka på whiskey fick man i alla fall. Vårt boende var vid en liten by med en pub och en stor fyr.

På tisdagen hade vi bokat en guidning på Laphroaig. Det var en mycket bra guide som tog god tid på sig och hade en massa anekdoter att berätta. Efter turen fick alla som var medlemmar i Friends of Laphroaig ett intyg på att man besökt Laphroaig, samt en liten miniatyrflaska. Vi märkte även ut våra kvadratfot mark på Islay som ingick i medlemsskapet.

Nästa destilleri vi besökte var Ardbeg. Där åt vi en god lunch innan vi gick rundturen. Det här destilleriet var fortfarande i drift innan säsongens driftstopp. Det var också en bra rundtur med mycket historia om Ardbeg och Islay. På väg tillbaka till Portnahaven stannade vi till vid Lagavullin.