joomplu:714

Huai YangI går hade jag tid för att besöka ortopeden på sjukhuset i Prachuap Khiri Khan. Vi tog en taxi från Nöng och åkte dit och medan jag var på sjukhuset gick de andra runt i staden. När jag kommit till sjukhuset blev jag skickad till röntgenavdelningen. Jag fick en vägbeskrivning av "kundmottagaren" vid receptionen och sedan knallade jag iväg. Rakt fram och sedan till vänster. Det kan väl inte vara så svårt, det är väl bara att läsa på skyltarna. Det visade sig inte vara så enkelt eftersom alla skyltar är skrivna med thai-bokstäver, utom för akuten, kassan och receptionen. Som tur var hade jag varit där en vecka tidigare, men då blev jag skjutsad i rullstol...

 

När jag hade snurrat runt en stund och inte visste var jag var lämnade jag in mina papper i en lucka och frågade "x-ray?". De tittade på mina papper och knappade i datorn och bad mig sitta ner. Jag hade lyckats hitta rötgenavdelningen trots allt och när jag satte mig ner och tittade mig omkring så kände jag igen mig. När plåtarna var tagna skulle jag gå till ortopeden. Jag frågade mannen i mottagningen om vägen. Det övergick hans engelskakunskaper, men jag fick en utförlig vägbeskrivning på Thai som jag tackade för och gick tillbaka till receptionen. Där fick jag hjälp av den vänlige mannen vid receptionen.

Ortopeden tog emot mellan 10 och tolv och det var ett antal före mig i kön så jag fick vänta i drygt en timme innan det var min tur. Han tittade på röntgenbilderna och berättade att det tog fyra veckor att läka och att ett mindre förband vid tån inte var att tänka på. Behandlingen för tåfraktur var att staga upp både fotleden och tårna, men de bytte ut mitt slitna gips mot en plastskena som de formade runt fot och fotled. Tyvärr lyckades de forma skenan så att den låste fotleden, men såg inte till att lilltån fixerades i rätt läge utan pekade något utåt i alla fall.

Väl tillbaka till huset missnöjd med att fortfarande ha foten i ett dåligt gjort stort bandage sökte jag på internet om tåfraktur och hittade lite på sjukvårdsrådgivningens hemsida. I Sverige gipsar man inte men om tån pekar åt fel håll, som min gjorde, drar man rätt det och tejpar ihop den med granntån som stöd. Någon gips kring hela foten lägger man inte. Jag bestämde mig i alla fall för att ta bort jätteförbandet och tejpa ihop tårna istället.

You have no rights to post comments