joomplu:714

RalungklostretI morse lämnade vi Lhasa för en heldags bussfärd till Gyantse. Vi började med att klättra ungefär tusen meter längs en serpentinväg upp till passet Kamba La på 4794 meters höjd. Efter det åkte vi längs den turkosa sjön Yamdrok Tso tills vi klättrade över nästa pass, Karo La, på 5045 meters höjd.

Strax efter Karo La svängde vi av vägen för att besöka klostret Ralung. Detta kloster har historisk betydelse både för Tibet och Bhutan. Ralungklostret besöks mycket sällan av turister och vi hade turen att får vara med en stund under en initiationsrit för nya munkar. Det var en speciell tillställning där förutom klostrets munkar även munkar och nunnor från andra kloster var samlade. Det hela leddes av Kenchen Tulku, en inkarnation av en framstående lama som levde för länge sedan. De blåste i horn, slog i cymbaler och på trummor samt mässade mantran. Det var även det en mycket mäktig upplevelse. Munkarna tillät oss också att fotografera, vilket inte är så vanligt.

Bredvid grusvägen ner från Ralungklostret fick vi se en flock av den mycket sällsynta tibetanska getgasellen som betade en bit in från vägen.

You have no rights to post comments