joomplu:714

Jag och Niclas åkte till Skottland och Världsscoutjamboreen i England 17-30 juli 2007.

Efter att vi checkat in pa hotellet i fredags akte vi till London Eye (jattestort pariserhjul) och tittade pa London fran ovan.

I gar formiddag tog vi tunnelbanan in till Oxford Circus och tittade i affarer. Det blev inte speciellt mycket handlande, eftersom allt ar ganska mycket dyrare har an hemma i Sverige. Pa eftermiddagen passade vi pa att besoka Harrods den sista dagen i rean. Deta hade manga andra ocksa gjort, det gick knappt att ta sig fram i varuhuset. Kvallen agnade vi at att titta pa en fim om livet i havet pa Londons IMAX-biograf.

På väg från Islay till Edinburgh passerade vi en originell sluss. Falkirk Wheel, utanför Falkirk, byggdes 2002 och sammanbinder två gamla vattenleder i Skottland. Slussen har formen av ett stort pariserhjul, men med bara två "gondoler". Gondolerna fungerade som en slags docka som man körde in båtarna i och som sedan bytte plats plats med varandra. Den nedre gondolen åkte upp och vice versa. Sedan öppnades gondolerna och båtarna kunde köra ut.

I morgon tar vi tåget ner till London.

På måndagsmorgonen tog vi färjan till Port Ellen på Islay. Färjan tog ca 2 tim 20 min i underbart vackert väder. Under färden passerade vi de tre Islay-destillerierna som ligger längst åt sydost.

Vi skulle bo allra längst ut på den sydvästra spetsen på ön (Portnahaven), så vi passade på att besöka destillerierna som låg längs vägen. Först ut var Bowmore, som tyvärr inte tillverkade någon sprit just nu, pga dålig tillgång på vatten och underhåll av anläggningen. Guidningen var helt ok och provsmakning av hur många av deras sorter man ville. Efter Bowmore åkte vi till ett destilleri ingen av oss hade hört talas om: Kilchoman. Det visade sig att det var nystartat och att deras äldsta destillat var två år gammalt, ett år för lite för att få kallas whiskey.

Nu har vi äntligen fått tag på ett internetcafe, så nu kommer några rader om vad vi har gjort de de senaste dagarna.

Vi åkte från Fort William i hällande regn och styrde vår färd mot färjeläget Kennacraig. På vägen ner stannade vi först till vid en borg som låg på en liten ö. Borgen var med i Monty Pythons film "Jakten på den heliga Graal" och kallades då borgen "Arrrrggghhhh!". Vi fortsatte sedan till Oban där vi gick en rundvandring på whiskey-destilleriet.

I dag gick vi upp tidigt (kl halv åtta). Efter frukosten handlade vi matsäck till vår planerade topptur på Ben Nevis. Dessutom införskaffade Jonas ett exemplar av den nya Harry Potter-boken, som det för övrigt pågår ett priskrig på.

Toppturen flöt på bra. Vi avverkade de ca 8 km vandring till toppen på 3 och en halv timme. Toppen ligger på 1344 m höjd och vi började vandring ca 10 m över havet.

I förrgår kväll fick vi till slut, efter en stunds letande, få tag på en Bed&Breakfast. Vi lyckades hitta en nystartad B&B, Rowan Cottage, i Drumnadrocnit (västra stranden av Loch Ness) som inte var fullbokad. När vi hade packat in oss i rummet letade vi oss iväg till en pub där vi åt och drack gott.

På morgonen fick vi en stor frukost. När vi checkat ut åkte vi till en gammal slottsruin, Urquarth, några km utanför byn. När vi tittat på ruinerna passade vi på att spana efter sjöodjuret. Just den här dagen verkade monstret vara i någon annan del av sjön, så vi fick tyvärr ingen bild på det.

Resan från Sverige till Edinburgh flöt väldigt bra. Flyget passade tiden, sedan hittade vi tunnelbanan under Heathrow som tog oss till Kings Cross järnvägsstation utan byten. Vid Kings Cross fick vi köa tio minuter innan vi fick biljett till Edinburgh. Vår plan var att äta lite innan tåget skulle gå, men vi övergav den planen eftersom nästa tåg avgick 12 minuter efter att vi fick biljetterna. Väl framme i Edinburgh tog vi en tiominuters promenad till hotellet. Efter att vi checkat in hittade vi en indisk restaurang ett kvarter bort. Där serverades utmärkt indisk mat som förde tankarna till Indien.

Innan vi klev på tåget i Kristinehamn hade vi konstaterat att vi inte skulle behöva befinna oss under bar himmel förrän vi kom till Edinburgh. Tji fick vi. Vi hade inte mer än klivit på tåget förrän konduktören ropade ut att en tromb hade dragit fram genom Svartå och fällt träd och rivit ner kontaktledningen över spåret. Vi skulle åka till Degerfors och vänta där i ca två timmar medan ledningen lagades. Väl i Degerfors stod vi en kvart innan det bestämdes att vi skulle åka buss till Hallsberg och sedan vidare med ett vändande tåg till Stockholm. När bussen svängde ut på E20 vid Laxå meddelade konduktören att spåret var uppröjt och att vårt tåg skulle fortsätta från Degerfors till Hallsberg och plocka upp oss igen...