joomplu:714

SakyaVi började dagen med omelett och bröd i hotellrestaurangen på det mycket enkla Tibetan Farmers Hotel i Lhatse. Det fanns ingen värme på rummen, men väl varmvatten och tjocka härliga täcken i sängarna.

På väg till Shigatse stannade vi till vid klostret Sakya. Klostret har gamla anor, till exempel styrdes hela Tibet härifrån under hundra år på 1300- och 1400-talen. Tyvärr förstördes mycket även här under kulturrevolutionen, men på något sätt lyckades man rädda det fantastiska biblioteket med tiotusentals buddhistiska böcker.

Vi hade turen även i detta kloster att ramla in i en religiös ceremoni i den stora samlingssalen. För ovanlighetens skull höll klostrets högste abbot i ceremonin, vilket bara sker vid speciella tillfällen. De gick även ut på innergården efteråt och höll någon form av kort mässa med trummor, trumpeter och cymbaler.

Vi åt lunch utanför klostret i en liten mysig tibetansk restaurang. Till den tibetanska soppan drack vi traditionellt smörte. Smörteet smakade smör och påminde lite om buljong och det gick alldeles utmärkt att dricka det till maten, även om det var lite ovanliga smaker.