joomplu:714

KatmanduI går åkte vi tillbaka till Katmandu och besökte den viktigaste Hinduiska platsen i Nepal, Pashupati, och den buddhistiska Boudha Stupa. Igenom Pashupati rinner en å som fortsätter ner till Indien, där den heter Ganges. Floden är lika helig i Nepal och när vi var vid Pashupati pågick två likbränder vid flodkanten. Övre delen av Boudha Stupa blev skadad av jordbävningen i april och den var nu nedmonterad för att kunna återuppbyggas.

På väg in i Katmandu märktes den pågående bränsleblockaden tydligt, det var mycket mindre trafik än normalt. Bredvid vägen var det kilometerlånga köer av bussar och personbilar till bensinmackarna där det inte fanns något bränsle. De bussar som ändå rullade var överfulla med resenärer, så överfulla att även taket ofta var fullt med folk. Andra konsekvenser av bränslebristen som påverkat oss är att restaurangerna ofta har begränsade menyer på grund av brist på råvaror samt att hotellet vi bor på inte kan tillhandahålla varmvatten, eftersom de inte fått tag på den gas som krävs för att värma vatten.

I dag promenerade vi in till Durbar Square och tittade på tempel och det gamla kungapalatset. Mycket i Durbar Square, som är ett världsarv, är mer eller mindre skadade av jordbävningen i april. I övriga Katmandu är det bara enstaka hus som rasat eller är skadade av jordbävningen. I eftermiddags shoppade vi souvenirer och rakade oss hos en barberare.

You have no rights to post comments