joomplu:714

Nu har vi kommit hem! En lång hemresa var det, speciellt som vi inte sov något natten innan planet gick.

Kvällen före hemresan åkte vi till en filmstad, 89 Cinema, med fyra biosalonger i en förort till Kolkata. Det fanns inga Bollywood-filmer på engelska eller med engelsk text, så vi tittade på en film helt och hållet på hindi. Filmen vi fastnade för hette "Taj Mahal" och handlade om mogulen som byggde Taj Mahal. När man tittar på en film på ett språk man inte förstår så koncentrerar man sig på saker man inte gör i vanliga fall. Ansiktsuttryck och kroppsspråk ser man på ett helt annat sätt, delvis tack vare att det är det enda sättet man har för att försöka lista ut handlingen i filmen.

Nu har nedräkningen börjat på allvar inför hemresan. Om knappt tolv timmar ska flyget lätta från Kolkata International Airport (BA146 kl 04.45).

I natt delade vi på oss och bodde på två olika hotell. Jag och Niclas bodde på ett hotell som drivs av en brittisk dam i 80-årsåldern som drivit hotellet tillsammans med sin make i över 50 år. Det var lite dyrt, så därför delade vi på oss. Hotellet heter Fairlawn Hotel och är mer brittiskt än något hotell i England idag. I morse serverades t.ex. vita bönor och klyftpotatis till omeletten.

Den 21:e valde vi att bara ta det lugnt i Bandhavgarh. Vi hade varit ute i nationalparken och sett tigrar två dagar i rad så vi var riktigt nöjda med det vi fått se dittills. Mat, internet och rakning var ungefär det vi gjorde under dagen.

Igår påbörjade vi resan till Kolkata. Först åkte vi bil till Katni och tog sedan tåget därifrån mot Kolkata. I Katni käkade vi indisk snabbmat på ett litet krypin ett kvarter från järnvägsstationen.

I morse bar det iväg ut i djungeln i gryningen igen. Den här gången åkte vi en annan väg, långt ut i nationalparkens ytterområden. Vi såg inte mycket djur, men vi fick i alla fall se två för oss nya hjortarter, varav en var mycket sällsynt att få se. Det skulle hålla till en tigerhona med fyra ungar i området, men de höll sig undan för oss. När vi kom tillbaka till de centrala delarna av parken efter drygt en och en halv timme gjorde vi den första tigerobservationen långt ute på en äng. Samma tiger, troligtvis, följde sedan bilkaravanen på 8-10 bilar i nästan en timme.

Under eftermiddagen har vi käkat god mat och tagit det lungt.

Rundresa IndienHit till Bandhavgarh åkte vi bil (med chaufför) från Khajuraho i fredags (18/11). Det tog drygt sex timmar inklusive lunch.

På lördagsmorgonen (igår) åkte vi iväg på tigersafari in i nationalparken med en öppen jeep i gryningen. Det var ganska kallt, tyckte i alla fall vi som vant oss vid värmen. Hela nationalparken är perforerad med grusvägar som man åker omkring på. Under de två första timmarna från klockan halv sju såg vi en djungelkatt, ett par olika hjortarter och tigerspår. Stora tigerspår.

Rundresa IndienVi har haft problem med att få internet att fungera i Khajuraho, så här kommer en sammanfattning av resan dit och våra två hela dagar bland templen.

Det blev en tidig morgon när vi åkte från New Delhi i tisdags (15/11). Vi vandrade från hotellet kl 05.00 för att hinna i god tid till expresståget till Jhansi kl 6. Tåget anlände till Jhansi i princip enligt tidtabell kl 10.40. Då skulle vi bara hitta bussen till Khajuraho, 18 mil bort. Vi fick hjälp på turistbyrån på stationen och följde med bussens konduktör fram till bussen.