joomplu:714

Darjeeling och YuksamYtterligare en omtumlande dag med många nya intryck.

På förmiddagen var vi och tittade på ett karnevalståg som är en del av festivalen Dussehra som pågår tre dagar. I princip varje by i trakten var med, både barn och äldre i olika dräkter och utsmyckningar. En del spelade olika instrument, andra dansade. Kort sagt var den korvstoppning av nya kulturintryck i en dryg timme.

Efter lunchen begav vi oss till järnvägsstationen i förhoppning om att få se ett tåg, gärna med ånglok. Gissa vår glädje, framförallt tågfantasten Mikael Hults glädje, när vi hörde en ångvissla minuten efter att vi kommit fram. Där kom en tåg med tre vagnar med ett litet ånglok längst fram. Vi var kvar i drygt en timme och tittade på när två herrar i ljusare blå skjortor och servade ångloket. De fyllde på vatten, smorde lite, delade kolet i mindre bitar och eldade inför nedfärden till Silliguri.

På vägen från stationen tog lite eftermiddagste i en liten restaurang med utsikt över dalen nedanför. Vi drack "black tea", som visade sig vara ett vanligt te med mycket socker. Sedan tog vi vägen över den lokala basaren på väg tillbaka till hotellet. Trångt var det och allt mellan himmel och gjord fanns till försäljning. Frukt, kryddor, te, tyger, verktyg och allt annat man kan behöva ha.