joomplu:714

Darjeeling och YuksamIgår liknade dagen charterturism. På grund av den stora festivalen så fick vi pressa ihop två dagars aktiviteter till en dag.

Det började direkt efter frukost med jeep-färd till ett tibetanskt flyktingläger. Det var inte längre ett flyktingläger i vanlig bemärkelse, utan där tillverkades mattor från grunden, dvs från ull som spanns till garn som färgades för att till sist knytas till mattor. Alla intäkter från tillverkning och försäljning gick till välgörande ändamål i Tibet. De hade även en skola för tibetanska barn.

Vi drog sedan vidare till Himalaya Mountaineering Institute. Där tittade vi på klättringsmuséet med utställningar om olika bestigningar av bl.a. Mt Everest. Utrustning som Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary använde när de besteg världens högsta berg för första gången 1953. På samma plats låg också Darjeelings zoo. Vi hade bråttom tillbaka till lunchen så det blev expresstempo runt bland sibiriska tigrar, snöleoparder, röda pandor mm.

Efter lunchen ordnade scouter i Darjeeling programmet. Det var lite prat om scouting i Indien och Sverige, presentutdelning och sång. Sedan tog en dansgrupp bestående av Ghorkas. De dansade traditionella danser från olika ghorka-stammar runt om i Sikkim och Nepal. När de var färdiga var det te och mingel med de indiska scouterna.