joomplu:714

Jokhangklostret i LhasaI förmiddags besökte vi klostret Jokhang i Lhasa. Vårt hotell ligger bara tio minuters promenad från Jokhang, så vi gick dit tillsammans. Jokhang är ett mycket populärt turistmål, samtidigt som det är en viktig plats för tibetaner att göra pilgrimsfärd till. Som tur är är det inte högsäsong för turister så det var max en handfull västerländska turister där förutom oss och väldigt få kineser.

I klostret gick vi en khora, det vill säga ett varv medsols i byggnaden. Där tittade vi på många statyer på viktiga personer i den tibetansk buddistiska historien samtidigt som vår reseledare berättade om dem. Många statyer var återskapade eller restaurerade på senare tid eftersom originalen blivit sönderslagna. Som betalande turister gick vi förbi den mycket långa kön med tibetaner som skulle in och be och offra yaksmör i klostret. Inne i klostret gjorde dock vi vårt bästa för att inte störa pilgrimerna. På taket av klostret hade vi en fin utsikt över Lhasa med Potalapalatset i bakgrunden.

När vi kommit tillbaka ut ut klostret gick vi den drygt en kilometer långa khoran runt Jokhang i stadsdelen Barkhor tillsammans med tusentals tibetaner. Det var mycket spännande att titta på alla dessa människor från olika delar av Tibet med vackra utsmyckningar och fina kläder. Tibetanerna var för övrigt minst lika fascinerade av oss som vi var av dem. Vi blev helt enkelt uttittade av många tibetaner. En i vårt resesällskap fick vara med på en selfie som en pappa med en liten pojke på drygt ett år ville ta...

You have no rights to post comments