joomplu:714

PotalapalatsetI morse gick vi tillbaka till Jokhangklostret i gryningen för att i lugn och ro titta på alla människor som gick khora medsols runt klostret.

Mitt på dagen åkte vi till Potalapalatset, en av höjdpunkterna under vistelsen i Lhasa. Vår lokala guide hade bokat en tid när vi skulle vara vid den andra entrén uppe på det 130 meter höga palatset. Vi var registrerade med passnummer och passen kontrollerades noga mot biljetten vid den första entrén. Vid den andra entrén 45 minuters klättring senare fick vi våra "souvenirbiljetter" som vi fick ta med oss. När vi kommit in fick vi inte fotografera, ett förbud som noga övervakades av munkar i varenda rum.

Potalapalatset är en tretton våningar hög gigantisk stenbyggnad med över tusen rum. Vår vistelse där var strikt begränsad till en timme och vi fick bland annat se den fjortonde Dalai Lamas mottagningsrum och olika ceremoniella rum. Vi passerade också stuporna där femte till trettonde Dalai Lama ligger begravda. Potalapalatset är ett mycket mäktigt byggnadsverk och det känns fantastiskt att äntligen ha fått vara där.

Efter en sen lunch åkte vi till Seraklostret i utkanten av Lhasa och fick se när de munkarna debatterade med varandra två och två på det typiska sättet för Tibet.