joomplu:714

I går startade vi tidigt på morgonen för att åka till ön Balicasag ca 20 km sydväst om Tagbilaran. Halva sträckan åkte vi bil och halva sträckan med båt. På väg till båten stannade vi till vid en grotta, Hinagdanan. Det var en riktigt stor grotta med en liten sjö, grottmålningar och svalor. Först trodde vi att det var fladdermöss, men någon förklarade för oss att det inte fanns några fladdermöss i grottan, utan att det var svalor och svalbon (sådana som man gör soppa på...).

Ut till ön med korallreven åkte vi en typisk filippinsk båt. Den var ca 7-8 meter lång och smal med "pontoner" av bambu längs båten någon meter ut längs relingen. Båtmotorn hade ingen ljuddämpare, så vi fick använda våra medhavda öronproppar.

När vi kom ut till Balicasag förtöjde vi vid en boj i kanten av korallrevet på den västra sidan av ön. Väl i vattnet fick vi en härlig upplevelse med koraller och massor av fiskar i alla möjliga (och omöjliga) färger med ränder både på tvären och längden. Tyvärr höll inte Anitas vattentäta kamerahus riktigt tätt så kamera slutade att fungera, men tur i oturen var att minneskortet fungerade efteråt så inga bilder gick i alla fall förlorade (tack för det SanDisk). Efter ca en timme åt vi lunch och hoppade i vattnet igen. Vid tvåtiden var vi tvungna att åka tillbaka, annars skulle vi inte komma i land på grund av att det blev lågvatten lite senare.

Lite lagom trötta och mer eller mindre solbrända kom vi tillbaka till hotellet vid fyratiden på eftermiddagen.