joomplu:714

I går, lördag, skulle vi åka till Ubay på Bohol och sedan vidare till Batu på Leyte med färja och sedan vidare till Maasin. Vi startade vi halv elvatiden på förmiddagen och var framme 45 min före färjan skulle avgå. Det var bara ett problem; färjan var full. Vad gör vi nu? - Ni kan endera stanna kvar i Ubay och ta färjan i morgon bitti, eller hyra en banka, menade hamnvakten. Vi hade reserverat rum på ett pensionat i Maasin, så vi ville gärna komma över. Vår chaufför fixade en kontakt med någon som hade en banka och vi åkte och tittade på den. Vi blev lite skeptiska när vi först såg båten. Det såg relativt stor och rejäl ut, men den såg lite skabbig ut, eftersom färgen var allt annat än väl underhållen. Vi diskuterade en del och lät båtägaren, chauffören och Aurora på pensionatet i Maasin prata med varandra. Alla var överens om att det var säkert att åka över den två timmar långa turen, eftersom det var nästa kav lugnt på havet och bara halva turen gick över öppen sjö.

Sagt och gjort, efter att ha betalat förskott till skepparen, så att han kunde köpa diesel, lastades våra väskor i båten och vi kastade loss. Med på båten fanns fanns förutom skepparen även två skeppsgossar, som troligen var skepparens söner. Vi hade en mycket lugn färd med vackra vyer innan vi nådde land på Leyte. Där stod en bil och väntade på oss. När vi lade intill på den öde piren klev en man ut från bilen med en skylt som det stod "Leif and company" på. Den skylten hade gjort bättre nytta färjeläget i Batu.

En tjugo minuter senare kom vi trötta och hungriga fram till Ampil Pensione i Maasin, där vi åt mat och sedan gick och lade oss ganska tidigt.