joomplu:714

I går kväll tog vår reseledare Linh med oss till en restaurang i Cat Bà där vi åt vad han kallade "steam boat". Det hela gick ut på att det stod en gryta med buljong på en gasolplatta på bordet och man tillagade maten från färska råvaror direkt på bordet. Linh guidade oss i vilken ordning råa räkor, bläckfisk och fisk skulle tillagas och hur länge. Mellan varven doppades färska grösaker i buljongen och det hela avslutades med nudlar för de som fortfarande var hungriga. Till detta provade vi lagrat Vietnamesiskt risvin.

I morse steg vi upp tidigt för att hinna med en stressig frukost innan vi åkte med en snabbfärja 45 minuter till Haiphong på fastlandet. Därifrån åkte vi buss i fyra timmar till Tam Coc. I Tam Coc träffade vi åter på kalkstensberg, sockertoppsberg, men denna gång på land.

På eftermiddagen hyrde vi båt med roddare som rodde oss fram och tillbaka på en flod genom ett landskap med sockertoppsberg. Det liknade till viss del landskapet runt Yangshuo i Kina, men bergen var lägre och tätare. Roddarna satt bak i båten och rodde genom att trycka årorna framåt med fötterna! Den största behållningen förutom det vackra landskapet var att vi åkte i tunnlar under berget på tre ställen.