joomplu:714

TarokoPå dagens schema var det utforskning av Tarokoravinen som var huvudpunkten. Ravinen skär ner igenom de östra delen av Taiwan. Bergen har bildats av att kontinentalplattor har krockat och skjutit upp gammal sjöbotten upp till 3000 meters höjd. Här består berget till stora delar av marmor där Liwu floden har eroderat ut djupa raviner.

Vi tog bussen till början av svalornas tunnel där vi bjöds på spektakulära vyer där floden hade ätit sig igenom marmorlagren och blottlagt marmorn. När svalornas tunnel var avklarad så tog vi oss an Nio kurvors tunnel som har turistanpassats med gjutna valv för att förhindra att stenras träffar de ställen av vägen som skulle ha varit direkt under bergsklipporna. De två lederna som vi började med var den gamla landsvägen som band samman östra och västra Taiwan, men som numera är turistleder.

Vi hann med ytterligare en led innan lunchen. Där började leden med en 350 meter lång tunnel genom berget till dalgången på andra sidan bergskammen som sträckte sig flera hundra meter över oss. Efter lunch skjutsade bussen oss tillbaka till hotellet. Väl där tog vi oss ner till en hängbro som sträckte sig 150 meter över floden. Den första hängbron på platsen byggdes av japanerna 1914.