joomplu:714

PLANFadderfamiljen 2005Leif och Anita har sedan flera år tillbaka fadderbarn i Filippinerna. 1-15 april 2007 åkte vi iväg för att hälsa på fadderbarnen och deras familj i deras by utanför San Fransisco i Southern Leyte.

Resplan för resan till Filippinerna 2007.

Nu har vi varit i Manila i tva dagar. Resan hit fran Leyte gick smartfritt, forutom att vi fick vanta i tva timmar i flygplatsen i Tacloban innan incheckningen till vart flyg oppnade.

I gar formiddag akte vi pa guidad rundtur runt Manila och kopte souvenirer. Pa eftermiddagen akte vi till Mall of Asia, 4:e storsta kopcentret i varlden. Det var verkligen enormt. Inget kopcentra jag varit pa i USA har i alla fall varit storre. Dar fanns forresten en hockeyrink med riktig konstfrusen is. Har i Manila finns det uppenbart pengar i alla fall.

Idag kom Plan och mötte oss vid hotellet redan kl 07.00. Vi började med att äta frukost på en restaurang innan vi gick in på stormarknaden och handlade. Vi köpte med oss en del konserver och andra "bra-att-ha" saker till familjen och godis till byns barn (och vuxna...).

När vi kom fram till byn träffade vi först byrådet innan vi mötte fadderfamiljen. Det blev ett hjärtligt återseende mellan Anita och Leif och fadderfamiljen. Sedan gick vi till deras hus där alla grannar hade ordnat ett välkomstprogram med tal och underhållning. Innan vi åt lunch ordnade vi godisregn för alla och delade ut ballonger och lite småleksaker till barnen.

I går packade vi våra väskor eftersom vi skulle checka ut. Sofia på pensionatet hade ordnat så att vi skulle få åka till ön där Magellan, påskdagen 1521, höll den första katolska mässan på Filippinerna. Vi hade planerat så att vi fraktade med oss allt bagage och att Plan i Sogod skulle hämta oss vid bryggan när vi kom tillbaka. Båten (bankan) hämtade oss i staden Padre Burgos, ca 2 mil söder om Maasin. Innan vi lade ut från kajen lämnade vi in våra stora resväskor i den lokala affären i byn. Alla verkade för övrigt känna Sofia...

I förmiddags tog en av ägarna till pensionatet, Sofia, med oss till en riktig paradisö någon mil norr om Maasin. Vi åkte iväg med bil vid halv elva-tiden längs huvudvägen norrut. Efter en stund svängde vi av på en mycket smal väg mellan några hus och sedan på en betonglagd vall mellan några fiskodlingar ut på en halvö. På stranden väntande en banka som sedan körde ut oss till ön. Båtresan tog ca 15 min, så det var inte speciellt långt. Hela tiden var Sofia med oss och fixade.

Idag hade vi tänkt att vi skulle titta på vattenfall och grottor. Tanten på pensionatet fixade en guide och en bil åt oss. Guiden kom förbi när vi åt frukost, och vi bestämde att vi skulle åka direkt efter lunch.

Vi fick en del tid över på förmiddagen, så vi tog en promenad i staden. Vi gick förbi marknaden och ner till havet. Vid vattnet träffade vi en amerikan som höll på att segla jorden runt själv. Han hade varit ute i ett och ett halvt år och trodde att han skulle vara ute lika länge till.

I går, lördag, skulle vi åka till Ubay på Bohol och sedan vidare till Batu på Leyte med färja och sedan vidare till Maasin. Vi startade vi halv elvatiden på förmiddagen och var framme 45 min före färjan skulle avgå. Det var bara ett problem; färjan var full. Vad gör vi nu? - Ni kan endera stanna kvar i Ubay och ta färjan i morgon bitti, eller hyra en banka, menade hamnvakten. Vi hade reserverat rum på ett pensionat i Maasin, så vi ville gärna komma över. Vår chaufför fixade en kontakt med någon som hade en banka och vi åkte och tittade på den. Vi blev lite skeptiska när vi först såg båten.