joomplu:714

Resedagbok Vietnam 2017

I går morse, efter en vietnamesisk frukost bestående av risnudlar med kött och chili, blev det en kort busstur till vår vandringsstart. Vi gick på snirkliga småvägar längs bergssidan där vår guide stannade och berättade om saker han tyckte var intressanta för oss. Vi fick reda på hur förskola och skola fungerade, hur man odlade fiskar i dammar vid husen, hur thai minoriteten bodde och levde, vad olika frukter och växter hette, hur man fick färskt vatten uppifrån bergen med mera.

I morse satte vi oss åter i en buss och den här gången gick färden åt nordväst mot bergen. Det tog hela förmiddagen, inklusive kafferast, trots att det bara var ca. 16 mil. Sista tredjedelen bar vägen upp i bergen på drygt 500 meters höjd innan vi åkte ner igen till dalgången där byn Mai Châu med vårt hotell låg.

Efter lunchen gick vi på upptäcksfärd i byn och hittade helgmarknaden med mycket kläder, husgeråd, elprylar, leksaker och godis. Dessutom hade de ett litet tivoli bakom marknaden. Vi provianterade lite godis inför vandringen innan vi gick tillbaka till hotellet.

Morgonen började med en cykeltur till restaurangen som vi åt vår frukost på. Baguette med den skrattande kon (liten trekantig ost), omelett, kaffe och små mandariner.Sedan bar det iväg i motvinden, nu skulle vi cykla tillbaka i nordlig riktning och vinden kommer alltid från norr på vintern i Vietnam. Som brukligt blev det livat när man åker förbi en skola då barnen skriker "hello" och om man svarar så blir det ett jubel. När vi skulle passera en järnväg kom ett tåg och bomoperatören klev ur sitt lilla hus och fällde bommen.

Vi började tidigt i morse med att cykla iväg från hotellet med vår packning. Målet var att hitta en restaurang som serverade enkel vietnamesisk frukost bestående av nudelsoppa. Vi cyklade på motorväg och genom industrikvarter med flera sågverk innan vi hamnade vid stadsgränsen för Ninh Binh utan att ha ätit frukost. Vi cyklade efter ett tag vidare mot nästa by i hopp om att hitta något att äta där. Det slutade med att vi efter knappt 5 km cykling från hotellet satte oss på ett ställe där de kunde servera te och kaffe, samtidigt som Linh hämtade baguetter med omelett från ett annat ställe tre hus bort.

Denna dag äntrade vi japanska damcyklar med något för liten ram, utan växlar, utan broms med tramporna fast med fram och bakbromsar på styret. Vid första anhalten stoppade vi vid en by där Linh, vår guide, berättade för oss hur en by fungerade med tempel, vattenreservoar och bytorg. Där besökte vi även den lokala marknaden där man köpte dagens mat såsom färska krabbor, fisk, ankor, lungor, mm. Några kilometer senare besökte vi en minnesgravplats för sådana som hade stupat i krigen under 1900-talet.

I går kväll tog vår reseledare Linh med oss till en restaurang i Cat Bà där vi åt vad han kallade "steam boat". Det hela gick ut på att det stod en gryta med buljong på en gasolplatta på bordet och man tillagade maten från färska råvaror direkt på bordet. Linh guidade oss i vilken ordning råa räkor, bläckfisk och fisk skulle tillagas och hur länge. Mellan varven doppades färska grösaker i buljongen och det hela avslutades med nudlar för de som fortfarande var hungriga. Till detta provade vi lagrat Vietnamesiskt risvin.